diumenge, 26 de febrer del 2012

Manel

Des de fa uns quants anys, està sorgint una nova fornada de grups que revolucionen el panorama musical català actual, i entre ells hi ha els Manel, uns dels quals han aconseguit més renom juntament amb els Amics de les arts.
L'any 2008, publicaven el seu primer treball i va ser batejat amb el nom d'Els millors professors europeus' hi podem trobar una mescla de pop i folk d'estar per casa la qual cosa els fa més propers al seu públic. Amb aquest, ja varen començar a rebre tot un seguit de premis que augmentaria amb el segon compacte i van ser:
  • Millor disc pop-rock de l'any segons la revista Enderrock
  • Tercer millor disc espanyol de l'any segons la famosa publicació Rockdelux
  • Al festival Cinemad reben el reconeixement a millor videoclip de l'any per Dona estrangera.
Ràpidament es van convertir en el grup revelació de l'any i la cosa va quedar demostrada quan varen acabar la gira amb dos concerts al gran Palau de la música catalana i amb les seves cançons cantades íntegrament en català, no els va faltar una visita a Madrid. Vist el fracàs dels Sopa de Cabra i el seu Mundo Infierno, es podria considerar que son el primer grup que surt a fora mantenint l'idioma i té un gran èxit ja que ràpidament llocs com Sevilla també es van apuntar al carro d'aquesta nova febre exhaurint les entrades a totes les presentacions en públic.
Amb l'èxit ja assolit, el 15 de març de l'any passat feien public el seu nou compacte '10 milles per veure una bona armadura' amb un estil força semblant al primer, la diferència més notable la trobem en que aquest utilitza menys l'ukelele, instrument que últimament s'ha posat bastant de moda i que en el primer utilitzaven a gairebé totes les cançons. Aquest, els ha acabat de col·locar al lloc que els pertoca ja que en només sis mesos ja portaven venudes més de 30.000 còpies, van ser premiats amb un merescut disc d'or i en només 10 dies en va convertir en el disc més venut de tot l'estat espanyol.
Una de les peculiaritats que té el grup, son les grans lletres que escriuen, les quals gairebé no tenen tornada i una de les poques que repeteix alguna frase és 'Pla quinnquenal' del seu debut. Queda demostrat a 'Aniversari' o 'Ai Dolors!', ja que parlen de temes força freqüents amb un estil que frega la perfecció. Enguany estan acabant la gira d'aquest CD la qual passa per tres nits al Coliseum de Barcelona amb un ple absolut i deixant totes les entrades venudes en poc més d'un quart d'hora i com a últim concert, una visita a Madrid, un dels llocs que des que hi van anar per primera vegada els ha estat més fidel. La veritat és que com que és difícil quedar-se amb una de les dues publicacions ja que cadascuna té coses característiques que les fa especials, és recomanable adquirir una caixa que ha sortit al mercat amb el nom de 'Manel': allà hi trobem els dos compactes que han editat fins el moment i després dues joies en DVD. Primer de tot el concert de fi de gira que van fer al Palau de la Música catalana que varen fer l'any 2009 on a part de les cançons pròpies van fer gaudir al públic assistent amb tres versions: 'No t'enyoro', dels catalans Els Pets, 'Commom people' dels britànics Pulp, rebatejada com 'Gent normal' i la divertida 'El bròquil' adaptació al català de l'èxit de Shakira i Alejandro Sanz 'La tortura' i finalment un concert gravat a Madrid.
Com a anècdota final, explicar que és força freqüent que en els concerts, canviin alguna part de la lletra de les seves cançons: així com en la versió d'estudi d'Aniversari es pot escoltar 'fer-se fotos gracioses amb altres il·lustres viatgers', en directe pot quedar canviada per ' fer-se fotos catxondes amb altres il·lustres viatgers'.
En resum, un dels millors grups del panorama actual el qual té força projecció i una llarga carrera per endavant.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada